Mhansha van vis
2005-10-15- Cuisine: Marokkaanse
- Skill Level: Erg simpel
- Toevoegen aan favorieten
- Servings: 1
- Prep Time: 45m
Average Member Rating
(4.6 / 5)
27 People rated this recipe
Related Recipes:
Nutritional Info
This information is per serving.
-
Vegetarisch
Nee -
Lactose
Nee -
Dieet
Nee -
Gluten
Nee -
Kcal
Onbekend -
Vet
Onbekend -
Eiwitten
Onbekend -
Carbohydraten
Onbekend
Ingredients
- Vulling:
- - 1/2 kilo calamar
- - 1/2 kilo reuzengarnalen
- - surimi (doosje)
- - roze garnalen (doosje)
- - koolvis (pakje)
- - mosselen (klein beetje)
- - chinese vermicelli
- Kruiden:
- - 2 grote uien (in blokjes)
- - Koriander (fijngesneden)
- - Peterselie (fijngesneden)
- knoflook (hele bol, uitgeperst
- - libzar / zwarte peper
- - zout
- - rode paprikapoeder
- - sambal (theelepeltje)
- En dan nog:
- - zonnebloemolie
- - pak filodeeg (lange gerolde)
- - olijfolie (van de aldi)
- - bakpapier
- - bastillablik
- - vergiet
Method
Step 1
Rechts de liqama, links de vissoorten daarbovenop de filodeeg en erachter de chinese vermicelli
Step 2
Je doet doet alle kruiden bij elkaar in een schaal en vermengt het.
De calamar snij je in stukjes van anderhalf cm ongeveer, de reuzengarnalen in stukjes van een cm ongeveer. De surimi snij je in rondjes en dan de rondjes nog een keer door de helft, de koolvis snij je in blokken van 1, 5 bij 1, 5 cm ongeveer. De roze garnalen zijn al klein dus die mag je zo laten en de mosselen ook. Alle vissoorten hou je apart dus niet met elkaar vermengen.
Step 3
Je gaat de vissoorten ook allemaal apart bakken. Dat doe je als volgt: je doet telkens een scheutje olijfolie in een hapjespan en dan doe je er een vissoort in en een handje van die liqama. Die bak je samen en als het gaar is doe je de vis INCL. evt. overgebleven jus/ziet in een vergiet en onder het vergiet zet je een pannetje. Zo doe je het met alle vissoorten: vis in de pan met een scheut olijfolie, handje liqama erbij, bakken en in het vergiet doen incl. de jus/ziet. (nadat de vissoorten zijn gebakken mogen ze wel allemaal bij elkaar in het vergiet)
Step 4
Dan doe je de chinese vermicelli in een grote diepe schaal of in een pan wat je zelf wilt en giet er kokend water op. Je moet het telkens onder water drukken totdat het geheel onderwater staat. Na een paar minuten moet je telkens checken of het al gaar is. Ik denk zelf dat het een minuutje of 10 duurt voordat het goed is. Maar laat het niet te gaar worden, want het moet wel beetgaar blijven!
Dan doe je de vermicelli op een grote snijplank, pakt een grote scherpe mes en snijd het volledig in kleine stukken.
Dan pak je het pannetje die onder het vergiet staat. Als het goed is ligt er een bodempje jus in die van de vis afkomt. Het pannetje zet je op het vuur en de jus laat je wat indikken. Deze jus doe je uiteindelijk door de vermicelli zodat deze ook een vissmaak krijgt.
Dan meng je de vermicelli met de vis goed door. Doe er niet teveel vermicelli in, de vis moet overheersen.
Nu heb je de vulling klaar.
Step 5
DE MHANSHA VULLEN:
Je neemt een bastillavel die je goed insmeert met zonnebloemolie. Dan doe je er nog een vel netjes bovenop en die besmeer je ook goed. Je hebt nou 2 vellen op elkaar. Dan neem je nog een vel die je aan de zijkant van de 1e 2 vellen 'plakt'. De zijkant-randen waar ze op mekaar komen, moeten een paar cm op elkaar liggen zodat je zo min mogelijk de kans hebt dat ze straks los raken bij het draaien. Ook dit vel besmeer je dan goed met olie en ook hier doe je nog een vel boven op die je ook besmeert met olie. Dan plaatst je ong 2 cm boven de onderkant een rij vulling. Die 2cm van de onderkant die over is, daar begin je mee met rollen. Je begint links (of rechts) met rollen en rolt er telkens een stukje bij totdat je de hele rij hebt gerold. Tijdens het rollen besmeer je telkens weer met olie daar waar het droog is. Zo rol je telkens door terwijl je smeert totdat je klaar bent en 1 lange rol hebt.
Heel voorzichting draai je die dan totdat je zo'n ronde mhansha hebt. (wel op bakpapier draaien zodat je hem later gelijk kunt pakken en in de bastillablik kunt leggen) Nu heb je nog een kleine mhansha, dus bovenstaande doe je nog een keer en die 2e rol plak je aan de 1e vast. Dat doe je door aan het einde van de eerste rol wat vulling weg te halen en het begin van de 2e rol erin te 'proppen'. Deze rol draai je om de mhansha heen en dan heb je een goed formaat. Let erop dat er geen droge stukken mogen zijn dus goed besmeren met olie. Als er ergens een stukje kapot is gegaan en de vulling dreigt eruit te komen, doe je een klein velletje bastilla erop en goed eromheen drukken en besmeren. Die zie je later niet meer.
Step 6
Dan pak je het bakpapier waar de mhansha op ligt aan beiden kanten goed vast en legt hem in de bastillablik.
Nou dan doe je dees in een voorverwarmde oven op stand 5 ongeveer, totdat ie een lichtbruin kleurtje heeft gekregen aan de bovenkant.
Als deze klaar is, dan pak je met bakpapier en al en leg je hem op het bord en schuif je de bakpapier langzaam onderweg.
Op de foto heb ik als garnering de slasoort 'lollo biondo' gebruikt, gebakken reuzen garnalen, en surimislierten.
Basa7atkoum!
Ik heb ook foto’s van de bereiding, maar ik krijg ze er niet in, wie oh wie weet hoe dat moet????
posted by chamch on 15-10-2005
ben benieuwd naar het recept!!!!!!!!!!1
posted by 2916Smahane on 15-10-2005
ik ook!!!
posted by sihamkleuter on 15-10-2005
ziet er prachtig uit!
posted by soulfa on 15-10-2005
dit ziet er heerlijk uit.
Recept please
posted by soumiariffia on 15-10-2005
heerlijk dat het eruit ziet!!! Smaakt het ook lekker?? Geef ons het recept en we weten het!!! Beslamma
posted by saadia29 on 16-10-2005
Wow ziet er echt verleidelijk uit hmmm…..
posted by Nacira on 16-10-2005
Heel professioneel!!
posted by soulfa on 17-10-2005
Schiet op met het recept, voor donderdag graag. Ik wil het donderdag maken.
posted by sihamkleuter on 17-10-2005
de vulling is ongeveer gelijk aan de visbastilla die hier staat, alleen het opvouwen is anders (je rolt het op) of heb ik het nmis sardina? is het een heel anders (geheim) receot :):)
posted by soulfa on 17-10-2005
waarom kan ik jou visbastilla niet terug vinden?? Waar staat ie??
posted by Sardina on 17-10-2005
Ik beloof jullie dat ik het recept er vandaag opzet. Ik heb dit recept afgelopen vrijdag voor bezoek gemaakt, en heb hem er snel opgezet, maar had geen tijd op het recept uit te typen. Van het weekend was ik weg. En sihamkleuter, ik gebruik dezelfde vulling als hoe ik mijn visbastilla maak. Alleen de vorm is anders ja.
posted by sihamkleuter on 17-10-2005
soulfa hij staat bij HOOFDGERECHTEN op de 2e pagina je kan trouwens ook zoeken op recept. tik in: visbastilla
posted by dikratoen on 17-10-2005
Hoe krijgen jullie het (o zo irri!) filodeeg in mhensa vorm?? Heb afgelopen zondag geprobeerd de mini mhensa te maken, de vulling was perfect lekker!, maar ik kreeg het maar niet scheurloos in mhensa vorm. Hoe ontdooien jullie het filodeeg, misschien ligt het daaraan, kortom graag tips…??
posted by oemnizar on 17-10-2005
Het ziet er prachtig uit, mascha Allah.
posted by sihamkleuter on 17-10-2005
die filodeeg in een kartonnendoos (dus niet plastic) die is supergoed!!!!! wel wat prijzig, maar die is zo elastsich, dei bij de turk is vaak droog en scheurt snel.
verder is een tip asl je filodeeg koopt, als het al ontdooit is niet weer invriezen, dus hoe verser hoe beter
posted by dikratoen on 17-10-2005
Is die in kartonnen doos alleen bij de marokkaanse slagers te koop? Die ik had gebruikt kwam idd van de turk en was idd erg droog, kon er echt niks mee!, kreeg er meteen een hoge bloeddruk van hihi! Ik vries het nooit meer opnieuw in. Hoe lang haal je het filodeeg ongeveer uit de vriezer alvorens te gebruiken?
Soukran in ieder geval en ga het inch’Allah zeker nog een keer proberen.
posted by sihamkleuter on 17-10-2005
ikhaal de deeg een half uur eerder uit de vriezer. Of ik haal het diezelfde dag bevroren bij de winkel en leg het boven in de koelkast (dus niet vriezer) tot een half uur voor ik ga beginnen dan haal ik het erui (of en uur)
die deeh in kartonnen doos hebebnz e bij de chines toko of bij de griek
posted by dikratoen on 17-10-2005
ok thnx, ga straks na werk meteen kijken of ik het kan vinden en binnenkort dan poging twee wagen, ik laat wel ff weten of het dan wel gelukt is.
posted by soulfa on 17-10-2005
Ik maak het morgen. Ik heb alleen de filo deeg in plastic. Ik laat jullie wel weten hoe het is geworden.
posted by Sardina on 17-10-2005
Ik heb ook nooit die ik karton gebruikt alleen die in plastic. De lange gerolde.
posted by Sardina on 17-10-2005
MENSEN WIE WEET ER ANTWOORD OP MIJN OPMERKING????
posted by madame cuisine on 17-10-2005
welke opmerking?
posted by ellouisa on 17-10-2005
Mag ik vragen, wat is libzar?
posted by ellouisa on 17-10-2005
En nog een vraagje: weet iemand hoeveel graden gasstand 5 is?
posted by Sardina on 17-10-2005
Wat ik bij de kop opmerking heb gezet bedoel ik. Of iemand weet hoe ik fotos in de beschrijving kan zetten.
libzar = zwarte peper
stand 5 = 200/225 graden
posted by madame cuisine on 17-10-2005
oh, dat…
je kunt via http://www.imageschack.us de foto’s uploaden en dan de bovenste regel kopieren en dan in d etekst plakken.
De fot is dan voor ons te zien als we op d elink klikken. Ik zal an tester vragen of hij dat probleem oplost zoadt we het pgelijk zonder klikken in d etekst kunnen zien
posted by Sardina on 17-10-2005
huh welke link? ik heb toch geen link meer in de tekst staan? ik heb nu toch alleen die bovenste foto staan?
maar ik heb het gedaan via imageshack, maar geen foto te zien, alleen een url
posted by sihamkleuter on 17-10-2005
ja di eurl had je moeten laten staan, en dan kunne de beheerders het aanpassen (totdat ze het probleem hebben opgelost) maar kan je je recept wijzigen? want dan kan je alsnog via imageschak toevoegen.
posted by Sardina on 17-10-2005
oh ok! en meot ik dan die URL met hoofdletters hebben of zonder?(url)
posted by sihamkleuter on 17-10-2005
ik weet het niet schat……
ik vraag het morgen voor je okee?
posted by Sardina on 17-10-2005
ik heb al toegevoegd, heb gewoon de hoofdletters URL gebruikt. ik hoor t wel
posted by sihamkleuter on 17-10-2005
weet je welke je moet gebruoiken van image schack?? die bovenste regel.
moehim ik vraag orgen of z ehet kunne aan passen.
slaap lekker meid
posted by achermijnpc on 18-10-2005
ziet er heel lekker uit, ik ga het van het weekend proberen inschallah
posted by nuriya on 18-10-2005
hey dames, ik heb gemerkt dat er in de surimi sticks SAKE zit, en dat is volgens mij japanse wijn.Is jullie dat niet opgevallen??
posted by sihamkleuter on 18-10-2005
ja, in somigge zit het weer niet.
je moet goe dop de achterkant kijkken. en trouwens al sje geensurimi gebruikt is de visbastilla net zolekketr hoor:)
posted by soulfa on 18-10-2005
Ik heb m gemaakt. We hebben n’m net naar binnen gewerkt en hij is heerlijk.
Alleen heeft het echt veel tijd nodig.
Thanks
posted by Sardina on 18-10-2005
soulfa, heb je gewoon een visbastilla gemaakt of bovenstaande mhansha? want deze neemt zeker veel tijd in beslag vooral het vouwen van de mhansha. maar besa7a!
posted by soulfa on 18-10-2005
ja deze hierboven, ik heb m ook zo precies versiert. Ziet er prachtig uit. Ik heb alleen minder mihoun gebruikt en wat meer vis. echt toppie.
ik heb er 2 gemaakt, 1 heb ik in de diepvries bewaart. Voor bezoek.
posted by Bollebuik on 08-11-2005
Sardina, ik heb ze ook geprobeerd met gewone filodeeg in plastic en bij mij scheurde het ook!! Hoe doe je dat??
posted by yousra on 14-11-2005
Hoi Sardina,
jammer dat ik de foto’;s van de bereiding niet kan zien, ik begrijp namelijk niet hoe je het moet rollen. de eerste stuk begijp ik maar de tweede stuk die begrijp ik niet kun je me s.v.p nog helpen wil het insallah van het weekend maken.
posted by chamch on 20-11-2005
ik heb hem gisteren gemaakt, echt heerlijk!!!!!!!
ik heb gewoon bestilla vorm gedaan dus niet opgerold
bedankt!!!!!!!!!!
posted by Zohra on 25-05-2006
het ziet erg goed uit, moet ik de vis in kleine stukjes snijden, of laat ik alles heel.
posted by samsam84 on 14-05-2008
vraagje: ik lus geen garnalen, kan ik het weglaten en een andere vissoort in de plaats doen?
posted by I_M on 16-12-2010
hoi, ik kan de overige foto’s niet zien. Zou je die kunnen plaatsen?