Marokkaans brood
2011-03-28- Skill Level: Erg simpel
- Toevoegen aan favorieten
- Servings: 12
- Prep Time: 5m
Average Member Rating
(3.7 / 5)
23 People rated this recipe
Related Recipes:
Nutritional Info
This information is per serving.
-
Vegetarisch
Ja -
Lactose
Nee -
Dieet
Nee -
Gluten
Nee -
Kcal
Onbekend -
Vet
Onbekend -
Eiwitten
Onbekend -
Carbohydraten
Onbekend
Ingredients
- 500 gram meel
200 gram fijn griesmeel
100 gram volkoren tarwe
1 blokje verse gist van 42 gram
2 theelepels zout
Om straks het deeg in te rollen:
100 gr griesmeel en 100 gram meel, vermengen.
Ongeveer 400 ml Lauw /warm kraanwater, ik doe het altijd op gevoel.
Ik zal de volgende keer de juiste hoeveelheid afmetem
Method
Step 1
- Vermeng het meel en de smid met het zout.
- Verkruimel het gist door het meel.
- Voeg met een hand water toe en vorm snel met je andere hand een mooi samenhangend deeg.
- Begin dan met het kneden, vorm je handen tot een vuist en kneed het deeg goed door.
- Voeg steeds kleine beetjes water toe tijdens het kneden.
- Vouw het deeg steeds gelijkmatig naar binnen en kneed dat gedeelte ook goed.
Na 5-10 minuten kneden, dek je het deeg af met een grote doek of, zoals ik in een grote plastice zak.
Laat het deeg op een warme, niet vochtige plek voor een uur rijzen.
Leg een paar doeken op een tafel, (ik doe het in ronde dienbladen) en bestrooi deze met een mengeling van griesmeel en meel.
Doe in een groot bord griesmeel en meel.
Maak je handen vochtig en pak een beetje deeg, verdeel het deeg in gedachten in 3en en pak dus ongeveer 1/3 deel.
Draai met beiden handen, zodat je een bol vormt en leg deze in het griesmeel/meel mengsel.
Zorg ervoor dat de bol goed bedekt is met het griesmeel/meel.
Leg de bol op een doek en dek deze af.
Zo werk je de andere 2 bollen ook af.
Laat het deeg even 5 minuten rusten.
Bestrooi de eerste bol weer met griesmeel en druk deze plat tot een mooi rondje.
Brood in de oven moet dikker blijven, dan brood dat in de pizzapan bereid wordt.
Werk alle 3 de broden zo af.
Laat dit weer voor 45 min. tot 1 uur rijzen.
Verwarm je oven na 20 minuten voor op 250 graden.
Leg een ovenblad op het brood en draai zo het dienblad om. Haal het doek weg. Je hebt nu je brood op het ovenblad. Maak met je een achterkant van een lepel in het midden van het brood een rondje.
Brood moet gebakken worden op 250 graden, voor ongveer 20-30 minuten.(hangt van je oven af)
Het brood dat je heel dun hebt gemaakt is het brood dat in de pizzapan gaat, zie rechts op de foto.
Verwarm de pizzapan op stand 3
Hiervoor heb je een ronde platte houtvorm voor nodig.
Hierop strooi je een beetje griesmeel. Leg het hout op het brood en draai deze om.
Hou de houtvorm een beetje schijf en laat het brood in de pizzapan glijden.
Als het brood aan de onderkant alw at stevig wordt, maak je met een satestokje, wat gaatjes in het brood.
Pak met duim en wijsvingers van beiden handenhet brood beet en draai het naar je toe, zodat de onderkant boven komt en vice versa.
Laat het brood goed garen, draai het steeds rond en draai het ook weer om.
Succes!
Oefening baart kunst.
posted by hind on 27-10-2005
Vraagje: Wanneer doe je de tarwe erbij? Meteen aan het begin met de smid en het meel? Of op een ander moment? Of ben ik gewoon heel erg dom, kan ook natuurlijk.
posted by MADAME CUISINE on 27-10-2005
Salaam,
Vragen is nooit dom
Mensen die iets niet weten en NIET vragen zijn dom.
TarweMEEL doe je gelijk bij het meel en de smid(smid=griesmeel).
posted by Hind on 27-10-2005
Jazzak Allah gair, ik ga het dit weekeinde eens proberen. Hoop dat het lukt, mijn schoonmoeder maakt geweldig brood en dat van mij wilde nooit zo lukken. Misschien met dit recept.
posted by hind on 31-10-2005
Ik heb het geprobeerd, maar het is niet gelukt. Ik heb het recept gevolgd en nadat het twee keer heeft staan rijzen, voelde het wel mooi luchtig aan. Maar nadat het in de oven was geweest werd het echt keihard. Wat doe ik fout? is de oven te warm? Help, ik wil zoooo graag eens goed brood bakken.
posted by sihamkleuter on 31-10-2005
NMisschien liogt het aan je oven?
wat vor oven heb je?
Bij mij komt het ook er hard uit, ik laat het dan even 10 minuten gewikkeld in een theedoek, en daarna haal ik de theedoek eruit en laat het afkoelen, dan is het weer zacht!
posted by MADAME CUISINE on 31-10-2005
wat jammer. Ik ben bang dat het dan toch aan je oven ligt.
Mijn brood wordt altijd een paar minuten na het bakken weer zacht.
posted by Hind on 31-10-2005
Ik heb een gasoven. Ik ga het nu nog eens proberen in de pizzapan en anders is het gewoon niet voor mij weggelegd om zelf brood te bakken. Gelukkig zit er een goede marokaanse bakker bij mij om hoek. Dat scheelt.
posted by SIHAMKLEUTER on 31-10-2005
pROBEERHET IN EEN THEEDOEK IN TE WIKKELEN ZODRA JE HET UIT DE OVEN HAALT. na tien minuten haal je de theedoek eraf
posted by Hind on 31-10-2005
Na het bakken tien minuten in een theedoek, ga ik proberen. En daarna gewoon open en bloot laten liggen?
posted by sihamkleuter on 31-10-2005
juist!
zo doe ik het ook altijd, even goed bedekken en als het zacht is wer even bloot leggen en verder laten afkoelen.
Bij mij wordt het ook hard als ik het uit de oven haal, maar daarna even bedekken en het is weer zacht!
posted by hind on 31-10-2005
Ga het vanmiddag weer proberen. Wish me luck. Als het lukt, laat ik het morgen wel weten.
posted by sihamkleuter on 31-10-2005
succes! het gaat je zeker lukken meid!
posted by hind on 01-11-2005
‘t is gelukt! Het was in alle eerlijkheid nog niet zo mooi om te zien als het brood op de foto, maar het was niet hard en prima te eten. Bedankt voor de tips! sihamkleuter en madame cuisine
posted by sihamkleuter on 01-11-2005
jehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!
leuk joh!!!
posted by MADAME CUISINE on 01-11-2005
goed zo.
Het wordt elke keer mooier en beter, gewoon elke week brood maken dat is de beste manier om het te leren.
posted by soulfa on 19-11-2005
heb zolang geen Marokkaans brood gebakken. Mijn man houd er niet zo van. Een deze dagen maak ik een lekker teshnieft. tajine.nl is echt een bron van inspiratie. Thanks ladies, keep one the good work.
posted by Hajira on 23-12-2005
wish me luck….
het staat beneden te rijzen…
ik heb nog nooit brood gemaakt…
ik ga zien wat hajira ervan bakt 😀
posted by asma_92 on 27-03-2006
ik had gisteren dezelfde probleem als hind maar ik zal het de andere keer ook proberen om het in een theedoek te wikklen en hoop dat het dan lukt
ps: moet er tarwe in of hoef dat niet perse?
posted by MADAME CUISINE on 06-04-2006
Hajira, ik ben benieuwd of het je gelukt is!!
Asma: Je heoft geen volkoren tarwe in te doen, je kan ook gewoon witbrood maken.
posted by kauthar on 22-07-2007
Bij mij komt het ook er hard uit, ik laat het dan even 10 minuten gewikkeld in een theedoek, en daarna haal ik de theedoek eruit en laat het afkoelen, dan is het weer zacht!
let je dan wel op dat je geen wasverzachter hebt gebruikt anders smaakt je brood naar de wasverzachter!!!!!
posted by babydroom on 28-03-2009
Lady’s ik ga morgen dit recept proberen! mijn ventje is er dol op 😉 op vers gebakken brood he
posted by MADAME CUISINE on 09-02-2010
waar is mijn foto gebleven?
posted by linora on 27-08-2010
bedankt voor het recept
het is meteen goed gelukt!!
eindelijk!!!!!!!!!!
posted by tajin32 on 02-03-2011
salaam, bedankt voor t recept na 2 keer proberen is het gelukt…ik vond t best moeilijk want heb geen idee hoe t deeg moest voelen en hoeveel water etc…maar begin er nu meer gevoel in te krijgen…maar t gaat de goed kant op..
posted by bint abdullah on 11-02-2013
Salaam alaikom, dank je wel voor het recept en uitleg. Ik heb heerlijk brood alhamdoliLlah. En je moet het inderdaad 10 min in een theedoek wikkelen voor het af te laten koelen.