Falafel
2007-10-07- Cuisine: Egyptische
- Course: Bijgerecht, Snack, Voorgerecht
- Skill Level: Erg simpel
- Toevoegen aan favorieten
- Servings: 1
- Prep Time: 45m
Average Member Rating
(3.8 / 5)
12 People rated this recipe
Related Recipes:
Nutritional Info
This information is per serving.
-
Vegetarisch
Ja -
Lactose
Nee -
Dieet
Nee -
Gluten
Nee -
Kcal
Onbekend -
Vet
Onbekend -
Eiwitten
Onbekend -
Carbohydraten
Onbekend
Falafel zijn gehaktballetjes gemaakt van hommis (KIkkererwten)
Ingredients
- - 250 gram kikkererwten
- Bosje kosbar (koriander)
- Een uitje
- Zout
- Peper
- Karmoen (komijn)
- Hete paprika
- knoflook naar smaak
- olie om in te bakken
Method
Step 1
Bismi Allah
Kikkererwten 1 nachtje in het water weken
Een kwartiertje laten koken, kan ook zonder te koken laat ze dan wat langer weken. Goed laten uitlekken en goed droog deppen.
Pureren in de keukenmachine, samen met alle andere ingrediënten.
Je moet ze heel fijn malen, als het niet goed lukt om balletjes te vormen, maal alles dan gewoon nog een keer.
Als het geheel te vochtig of te plakkerig is kan je wat bloem of broodkruim toevoegen.
Is het te droog voeg dan een scheutje olijfolie toe.
Om gemakkelijk balletjes te vormen kan je deeg een uurtje een poosje in de ijskast zetten.
Als de balletjes er niet stevig uitzien maak ze dan "Frituurproof" en leg ze een halfuurtje in de vriezer om ze dan direct in de hete olie te bakken.
Serveren in bijv. pitabroodjes, of kleine platte Marokkaanse broodjes of met Turks brood samen met een blaadje ijsbergsla, schijfje tomaat, schijfje komkommer of een klein augurkje en lekker veel knoflooksaus en samba.
Tip: Ik heb altijd in de vrieskast kikkererwten geweekt op voorhand. Zet deze eerst een nachtje te weken, laat ze goed uitlekken en doe ze in een plastik zak.
Zo kan je falafel altijd maken als je trek hebt en ook als je Harira wilt maken is het handig.
Ik heb dit recept gekregen van een Egyptenaar. In de meeste Arabische landen wordt dit gegeten in de eethuisje en op straat. In Marokko echter kent men dit niet, maar iedereen die het bij mij heeft gegeten vindt het erg lekker. De foto is niet van mijzelf, ik heb het gezocht via google-afbeeldingen.
posted by Moussie on 13-10-2007
Hmmm wil het graag maken, alleen wat is karmoen?
posted by kadilin on 14-10-2007
karmoen, zijn kruiden, die in bijna alle marokkaanse gerechten gebruikt wordt Het zijn volgens mij de gedroogde zaadjes van de kosbarplant. Ik ken er geen andere naam voor. Maar als je marokkaans bent heb je ze zeker in de keuken en bij de marokkaanse slager weten ze het wel. Het zit ook in die gemengde kruiden. Maar je kunt natuurlijk naar smaak altijd andere kruiden gebruiken. Het is echt lekker hoor en net zoals je ze eet in de Shoarma zaken. Laat nog eens weten of je ze lekker vond
posted by Moussie on 21-10-2007
Oh dank je wel!! Na je uitleg weet ik wat het is en idd ik heb karmoen in de keuken staan haha.
Ik heb je recept uitgedraaid dus ga ze deze week maken en dan laat ik het je weten.
posted by Moussie on 23-10-2007
Nou ik heb het net gemaakt, alleen bij mij lost het eigenlijk een beetje op in de olie, hij wordt heel klein en er blijft bijna niks over. Ik vraag mij af of ik het eerst in paneermeel moet rollen. Ook al haal ik het er eerder uit, dan is hij nog niet gaar. Wat heb ik fout gedaan hierin, hoop het snel te weten zodat ik het nog een keer kan maken.
posted by kadilin on 28-10-2007
sorry ik was een weekje naar nederland ik heb je bericht via tajin ontvangen en gelijk beantwoord. Je moet als het te vochtig is wat bloem toevoegen of een eitje. En zorg dat je olie, goed op temperatuur is
posted by Moussie on 28-10-2007
Ok nou ik probeer het lekker gewoon nog een keertje. Ik heb genoeg kikkererwten in de vriezer. Misschien dat ik de kikkererwten te lang heb laten koken.
posted by kadilin on 29-10-2007
ja dat denk ik ook je kunt het zelfs doen zonder te koken laat ze dan gewoon wat langer weken.ik heb overigens in Internet gezocht naar andere recepten van falafel en die zijn bijna allemaal hetzelfde , voeg wat bloem of broodkruim toe. Ik zag in internet ook wat leuke tips om de stevigheid goed te krijgen ik ga die tips direkt toevoegen aan het recept dan moet het zeker een volgende keer lukken.Dus moussie snel het recept opnieuw lezen
posted by kadilin on 30-10-2007
aangezien ik geen camera heb, heb ik de foto gezocht in Google Afbeeldingen. Deze zien er precies zo uit zoals ik ze maak. Wellicht een idee voor andere recepten
posted by umm_dounia on 27-05-2008
er ziet er lekker uit
posted by kadilin on 27-05-2008
ja dat is het ook schat
posted by kadilin on 27-05-2008
kommaar eens een keertje proeven als je in de buurt bent
posted by sara38 on 17-10-2008
dat ziet er gezond ui meid
posted by Mounake on 20-11-2008
Bij gebrek aan vlees in mijn diepvries ga ik straks dit receptje eens uitproberen inch’Allah lukt het want anders wordt het droog brood of afhaalpizza !
posted by Mounake on 20-11-2008
Wel wij hebben net heerlijk gesmuld van dit receptje ! Ik heb ze voor ik ze bakte wel in bloem gerold en daarna een kwartier in de diepvries gedaan en ze bakte perfect ! Dus thanx oughtie voor het recept en de tips
posted by couscous on 11-12-2008
hallo kadelin kamoen is gewwon komijn ik heb het ook gemaakt het is lekker
posted by couscous on 11-12-2008
sorry het is boedoeld voor moussie
posted by kadilin on 13-01-2009
blij dat jullie het lekker vonden. Ik ben al heel lang niet meer op deze stie geweest, dus zag het pas vandaag. Sinds kort heb ik een elektrische vleesmolen en maal de kikkererwten daarmee het resultaat is verbluffend.
posted by Miss Safae on 30-11-2010
mijn moeder maakt ook altyd falafel!
als je er eenmaal aan begint kun je nooit meer zonder!
ze zijn zo lekker!