Couscous met kipjes (h’mamat)
2006-02-17- Cuisine: Marokkaanse
- Skill Level: Simpel
- Toevoegen aan favorieten
- Prep Time: 45m
Average Member Rating
(4.6 / 5)
11 People rated this recipe
Related Recipes:
Nutritional Info
This information is per serving.
-
Vegetarisch
Nee -
Lactose
Nee -
Dieet
Nee -
Gluten
Nee -
Kcal
Onbekend -
Vet
Onbekend -
Eiwitten
Onbekend -
Carbohydraten
Onbekend
Ingredients
- Voor de jus:
2 kleine kipjes (in Marokko worden die kleintjes h'mamat genoemd, maar 't zijn geen duiven)
1 grote ui; in ringen
2 a 3 saffraandraadjes
2 tl nootmuskaat
2 tl kardemom
peper zout
koriander peterselie
Voor de couscous:
500 gr. couscous
argan olie (deze heeft een geurig karakter)
kaneel
mazhar
blanke rozijnen; gewassen
100 gr tot 200 gr dadels
hele amandelen; geschild in olie gebakken
Method
Step 1
De amandelen bakken in olie. Je kan beter gepelde witte amandelen kopen omdat het je veel werk bespaart. In een pan met olie: de kipjes, ui saffraandraadjes, nootmuskaat, kardemom goed over elkaar wrijven, peper en zout erbij en op de gebruikelijke manier koken, bosje kor/peterselie erbij. Zorg dat je jus overhoudt voor de couscous later.
De couscous een paar keer stomen in de couscouspan. Bij de derde keer (of wanneer je voelt dat ie bijna goed is), voeg je de rozijnen toe en stop je de couscous voor de laatste keer terug in de stoompan.
De gestoomde couscous met de hand losmaken, 1 tl kaneel en 1 tl mazhar mengen en toevoegen. Even omscheppen, argan olie (hoeveelheid naar smaak) erover heen sprenkelen en weer omscheppen. De dadels half opensnijden, de pitjes eruit halen en de gebakken amandelen erin stoppen.
Wat amandelen achter de hand houden voor aparte decoratie. Een deel van de couscous in een mooie schaal scheppen en wat jus er op sprenkelen. Weer een laagje couscous en dan de kipjes erop schikken.
De rest van de jus erover heen (maar niet te veel anders wordt 't te nattig) Rondom de schaal maak je om en om verticale lijntjes/rijtjes van kaneel en gevulde dadels, dus eerst een lijntje kaneel en dan een rijtje dadels en zo verder.
De rest van de losse amandelen in de lege vakjes tussen de rijtjes kaneel en gevulde dadels over je schaal versieren.
Heel erg lekker!
posted by nour on 17-02-2006
wat bedoel je met saffraanhaartjes
posted by Elamira on 17-02-2006
Ik bedoel de draadjes en geen poeder. Ik heb het geloof ik te letterlijk vertaald….za3fraan sha3ra heet het in het Arabisch.