Chebbakia
2005-10-03- Cuisine: Marokkaanse
- Skill Level: Normaal
- Toevoegen aan favorieten
- Servings: 6
- Prep Time: 2:00 h
Average Member Rating
(4.4 / 5)
172 People rated this recipe
Related Recipes:
Nutritional Info
This information is per serving.
-
Vegetarisch
Ja -
Lactose
Nee -
Dieet
Nee -
Gluten
Nee -
Kcal
Onbekend -
Vet
Onbekend -
Eiwitten
Onbekend -
Carbohydraten
Onbekend
Ingredients
- 1 kilo meel
250 gram geroosterde sesamzaa
250 gran amandelen
2 eieren
Halve theeglas olijfolie
1 theeglas zonnebloemolie
125 gram gesmolten echte boter
1 eetlepel kaneel
1 eetlepel nootmuskaat
half zakje arabische gom (mesk al ghorra)
1 zakje saffraan
3 eetlepels azijn
halve theeglas mazhar
50 gram anijs
50 gram venkelzaad
1 kom lauw /warm water
1 zakje bakpoeder.
een beetje zout Voor het bakken:
2 kilo honing
2 liter olie (sesam zaad voor garnering)
Method
Step 1
Ontvel de amandelen door deze een paar minuten te laten weken in gekookt water. Laat ze drogen en bak ze goudbruin in zonnebloem olie. Leg ze op servetjes om het vet uit de amandelen te krijgen.
Maal de sesamzaad Arabische gom, anijszaad en venkelzaad tot poeder.
Zodra de amandelen vetvrij zijn, maal je die ook fijn.
Doe deze ingrediënten die je fijn hebt gemalen samen met de kaneel en nootmuskaat in een grote teil/kom. Voeg al roerende, de olijfolie, zonnebloemolie, boter theelepel zout mazhar en azijn toe. Voor de kleur gaat er ook een zakje saffraan bij. Als laatste voeg je het zakje bakpoeder toe. Roer dit goed door.
Nu ga je het mengsel met lauwwarm water tot een samenhangend deeg kneden. Het deeg mag niet te sopeel en niet te stevig zijn. (ga op je geien gevoel af) Vorm van het deeg rolletjes van +/- 10 cm. leg deze steeds weg onder een plastic zak.
Als je alle rolletjes af hebt, dan maak je met de deegroller het rolletje in de breedte platter zodat het door de pastamachine kan.
Haal 1 platgemaakt rolletje deeg door de pastamachine (je kan het deeg net zo dun/dik maken als je zelf wil) Maak met een chebakkiasnijder (wieltje met kartelrand) 5 streepjes in het deeg. Hou ongeveer 2cm afstand tussen de inkepingen. Het laatste streepje moet van boven tot beneden goed doorgetrokken worden. De andere streepjes niet!, Die inkepingen moeten korter zijn dan het laatste. Rijg je vinger onder het 1e streepje boven het 2e streepje, onder het 3e streepje, boven het 4e streepje door.
Nu heb je je vinger door het lapje deeg. Pak met de andere hand de 2 hoekjes en druk die goed aan elkaar vast. Draai met je rechterhand de streepjes over die hoekjes en leg het bloemetje op tafel. Zo werk je een voor een alle rolletjes af.
Dek de chebbakia goed af met een doek, of een plastic zak om uitdroging te voorkomen.
Verhit in een grote diepe pan 2 liter zonnebloemolie. Warm in een ander pan 2 liter honing op een laag pitje. Als de honing warm is (niet heet!) zet dan het vuur uit.
Bak de chebbakia goudbruin.
Haal deze met een schuimspaan uit de olie en direct in de pan met honing. Dompel deze met een andere schuimspaan zachtjes onder in de honing.
Laat de honing goed in de chebbakia intrekken.
Als laatste strooi je er geroosterde sesamzaad over heen.
Het is in het begin moeilijk om die bloemetjes te vormen, maar oefening baart kunst!!
posted by MADAME CUISINE on 04-10-2005
Even over de nootmuskaat, dit is naar eigen smaak, je kan minder er in doen.
Of gewoon weg laten.
Sommigen gebruiken ook gist in het recept, dat kan ook.
Maar dan moet je wel hulp hebben en dus met meerdere personen chabakkia maken, zodat het deeg niet gaat rijzen.
succes,
mmu2 alias madame cuisine
posted by oemnizar on 04-10-2005
ik heb al chebakia gemaakt, en die is nu al bijna op hahaha, en inscha Allah ga ik deze maken inscha Allah, baraka allahoe fik.
posted by saadia29 on 04-10-2005
Ziet er echt heerlijk uit :goedzo:
posted by MADAME CUISINE on 04-10-2005
He, saadia29, plaats je kippesoep, ik maak het ook, maar hij is niet echt top, al zeg ik het zelf..
posted by miss_rif22 on 04-10-2005
ik heb ook chebakia gemaakt!
en het is gelukkig goed gelukt na zolange tijd niet gemaakt!!
meestal mislukt het de eerste keer!!
maar hamdoeliha is het gelukt
posted by OumIshaaq on 05-10-2005
Mmu, jammer dat ik je tip nu pas lees ivm je chabakia en gist. Ik heb het ook onlangs gemaakt en heb er gist bijgedaan en idd, mijn chabakia was dik, het leken net wormen :moe: Volgende keer geen gist dus als ik op m’n eentje ben!
posted by MADAME CUISINE on 05-10-2005
Insha-allah lukt het de volgende keer wel.
Als je in de buurt woont, amg je van mij wel wat krijgen..
Ik heb 5 kilo gemaakt….
WELKOM Oum-Ishaaq
posted by souhaila on 05-10-2005
Salaam mmu,
Ik heb een aantal vraagjes naar aanleiding van je heerlijke recept van chebekkia(bedankt dat je deze met ons hebt willen delen, tbarkallah3aliek)
1)je hebt het in je recept over theeglazen: bedoel je van die dunne marokkaanse theeglazen die je in vele kleuren hebt of van die dikke goudkleurige marokkaanse theeglazen??
2)In je bereidingswijze heb je niet vermeld wanneer je de eieren moet toevoegen, moet dit gelijk met de olie en boter etc of anders?
3) Ik neem aan dat de meel als laatste moet toevoegen als alle andere ingredienten bij elkaar zijn gevoegd??
4)echte boter, is dat hetzelfde als roomboter?? kan ik deze ook gebruiken??
Inchallah kun je me vragen beantwoorden, alvast bedankt!!Moge ALLAH(swt) je belonen!!
Groeten,Souhaila
posted by MADAME CUISINE on 06-10-2005
Salaam Souhaila,
Ik doe mijn best.
1. marokaanse theeglas goudkleurig.
2. eieren voeg je toenadat je de olie etc, hebt gemixt.
3. Precies meel komt als laatste
4. je kan elke boter gebruiken die je wil, je kan ze boter ook buiten de koelkast zacht laten worden en dan zo vermengen, of je smelt de boter.
Succes!!
posted by moslima on 07-10-2005
Het ziet er heerlijk uit,
barkallahovik.
posted by 2916Smahane on 07-10-2005
een vraagje, als ik de gist niet gebruik bij de sebakia, heeft dat dan invloed op de struktuur en smaak van de sebakia, of blijft het hetzelfde?
groetjes Smahane
posted by miss_rif22 on 08-10-2005
ik doe er altijd gist bij!!!
en heb nooit van die dikke chebekia!!!
maar ik rol ze ook heel dun uit dan!! mischien dat het daar aan ligt!! alllah hellem!!
posted by chamch on 27-10-2005
leker jo mm gaa door en heerlek ik dagt dat het moeilek was maar het is heel makelek
posted by MADAME CUISINE on 22-09-2006
Salaam, allemaal ik heb even mijn recept naar voren gehaald voor wie het wil maken in de ramadan, inch-allah!
Ramadan moubarik (morgen of overmorgen)
posted by libeluli on 22-09-2006
salam dames
sorrie dat ik het hier vraag maar t gaat over smid ofzo, griesmeel. waar ik woon bestaat die speciale griesmeel niet, nu had ik gelezen dat je die kan vervangen door paneermeel(hier op de site bij een ander recpet) zouden jullie me aub kunnen helpen, alvast erg sucran en ramedan moubarak
libeluli
posted by lady_danger on 15-12-2006
nou of het hetzelfde als paneermeel is weet ik niet maar volgens mij niet
posted by oumsara on 10-09-2007
wa3allakoem sallem,volgens mij wordt hier tarwebloem bedoeld en niet griesmeel ( smida)
posted by Salihaatjuh on 22-09-2007
Ramadan Mubarek allemaal! Inshaallah zal Allah swt onze vasten accepteren.
Ik had ook een vraagje:
Waar kan ik die arabische gom halen? (mask elhorra)
posted by sihamkleuter on 24-09-2007
Bij de marokkaanse slager kan je het halen
posted by oemyahya on 22-03-2008
hoe komt het dan mijn chabakia altijd zo droog wordt, en niet keller zacht met honing volgezogen.Maar honing aan buitenkant en droog???? HELP
posted by superkok on 25-03-2008
ik heb dit al zo vaak gemaakt het si echt lekker
posted by habaatje on 21-08-2008
ik vind beste wel moeilijk om te maken
…of niet????
posted by Patries on 03-10-2008
Is echt de moeite waard!! heerlijk
posted by sadiye on 20-11-2008
ik begrijp het niet hoe maak je die vorm?Lijkt me egt moelijk dit maken 🙁
posted by narsam on 11-08-2009
ik heb het zelfde probleem als oemyahya, mijn chabakia wordt droog. De honing smelt naar beneden in de bak. Ik wil het morgen proberen. Alvast bedankt!
posted by moslima7 on 14-08-2009
ziet er goed en smakelijk uit machallah !!!
posted by miss*diamond on 03-09-2009
slm meiden, ramadan moubarek! moge onze vasten aanvaardt worden inchallah. ik ga inchallah vandaag chebakia maken.had al enkele kilo’s gemaakt mar is ondertussen al op!!!!! hahaah
posted by ghizlan95 on 13-09-2009
dankjewel meid voor het plaatsen.
Het is de eerste keer dat ik chebbakia maak. Normaal koop ik het gewoon van de bakker. En ik moet je eerlijk zeggen de mijne zijn lekkerder. Dank je wel meid
gr. ghizlan95
posted by salha on 25-08-2010
ik heb ook altijd een probleem met het maken van de shebbakia.
bij mij is die altijd droog van binnen maar ook al smelt de honing en al het druppelt allemaal naar beneden en mijn shabbakia is dan ook wel verpest.