Turkse – Griekse koffie
2011-08-12- Cuisine: Turkse
- Skill Level: Erg simpel
- Toevoegen aan favorieten
- Servings: 1
- Prep Time: 5m
Average Member Rating
(4.5 / 5)
2 People rated this recipe
Related Recipes:
Nutritional Info
This information is per serving.
-
Vegetarisch
Nee -
Lactose
Nee -
Dieet
Nee -
Gluten
Nee -
Kcal
Onbekend -
Vet
Onbekend -
Eiwitten
Onbekend -
Carbohydraten
Onbekend
Ingredients
- koffie,
water,
suiker,
kruiden,
kardemon
Method
Step 1
De gemalen koffie en het water worden, vaak samen met eenzelfde hoeveelheid suiker en kruiden (zoals bijvoorbeeld kardemon) in een metalen koffiepot gedaan. De Turken noemen deze pot Ibrik, de Grieken Briki, de Arabieren Findjan en de Russen Turku. Het water wordt aan de kook gebracht waarbij er een schuimlaag op de koffie ontstaat. Hierna wordt de koffiepot van het vuur gehaald. Dit proces wordt soms wel drie keer herhaald. Vervolgens wordt de koffie direct, dus voor de koffiedeeltjes bezonken zijn, in kleine kopje geserveerd.
Meet het water met het koffiekopje af en doe het in het koffiekannetje (cezve). Voor elk kopje koffie doet U er 2 theelepels koffie bij (5.gr.), 2 theelepels suiker (of geen suiker als U dat wilt). Zet het pannetje op laag vuur en roer alles langzaam door elkaar. Wacht dan tot er zich een schuimlaag vormt en giet een deel van de koffie in het kopje. Dan weer op het vuur en de koffie weer laten opkomen en uitgieten. Meestal wordt er bij de koffie een glas water geserveerd. Dit om de smaakpapillen te neutraliseren en zo de koffie beter te kunnen