De perfecte rijstkorrel
2006-02-24- Skill Level: Simpel
- Toevoegen aan favorieten
Average Member Rating
(4.3 / 5)
3 People rated this recipe
Related Recipes:
Nutritional Info
This information is per serving.
-
Vegetarisch
Nee -
Lactose
Nee -
Dieet
Nee -
Gluten
Nee -
Kcal
Onbekend -
Vet
Onbekend -
Eiwitten
Onbekend -
Carbohydraten
Onbekend
Ingredients
- Rijst
Zout
Water
Eventueel saffraan
Method
Step 1
Neem een pan en doe hier de hoeveelheid rijst die je wilt koken. Laat de rijst onder water lopen en spoel de rijst af door even je hand er doorheen te halen en het water dan af te gieten.
Doe nu weer water bij de rijst. Doe dit tot de rijst helemaal onder water staat. De juiste hoeveelheid water is te meten met je duim: Je plaatst je duim op de rijst (je duim niet in de rijst drukken), het water moet nu tot net boven het midden van je duim komen (het beweegbare deel van je duim) dus net boven je duimkootje.
Zet de pan op het vuur en zet het vuur goed hard, net niet op zijn aller hardst. Laat nu het water aan de kook komen en doe er dan wat zout bij. Roer het zout er even doorheen (eventueel ook de saffraan) en laat nu de rijst op hard vuur koken zonder deksel op de pan.
Als het water helemaal weg is (dit duurt maar een paar minuten, 10 ofzo) verplaats je de pan naar het kleinste pitje en zet je het vuur op zijn laagst. Doe de deksel op de pan en laat het nu 15 tot 20 min op dit zacht vuur koken (stomen).
Sinds ik mijn rijst zo maak is het nog nooooit mislukt, terwijl ik daarvoor nog wel eens kleffe rijst kreeg.
Succes!
posted by Sardina on 03-03-2006
Het kan nog makkelijker meid.
Je doet gewoon een ruime hoeveelheid water in de pijn. Laat het koken, doet de rijst in het water. Laat het precies 8 minuten koken. Giet het water af, doe de rijst terug in de pan, deksel erop en nog een kwartier zo laten staan. (niet op het vuur!!)
dan krijg je ook een mooie droge korrels, die niet aan elkaar plakken.
posted by mamanissa on 07-03-2006
ik kan nog eentje ,iederen die hier rijst eet vraagt hoe ik doe haha
4 lepletje oli in pas beetje warm laten maken en dan gewassen water erin gooien 5 minutjes hard vuur daarna 10 minuten heel zacht ,natuurlijk de water tot middenje duim sueeccccccc
posted by mamanissa on 07-03-2006
gewassen rijst bedoel ik haha
posted by mamanissa on 07-03-2006
gewassen rijst bedoel ik haha
posted by Fati7a on 07-03-2006
Ik heb dit hier neergezet omdat ik echt jaaaren bezig ben geweest met de perfecte rijstkorrel. Alle technieken geprobeerd maar niets hielp. Meestal had ik ‘geluk’ en werkte het, maar toch plakte mijn rijst nog 🙁
Sinds ik dit doe (ik had deze manier gezien bij een kookprogramma op bbc), gaat het aaaltijd goed! 😀
posted by ellouisa on 07-03-2006
heel erg bedankt voor de tip! Bij mij lukt rijst meestal wel goed, maar ken wel mensen die altijd kleffe rijst krijgen dus zal ze dit doorgeven. xxx
posted by Samira82 on 06-04-2007
Ik zorg er altijd gewoon voor dat ik het niet te lang kook (erg belangrijk !)
Dan doe ik het vuur uit, giet de rijst af en doe deze terug in de pan en doe de deksel erop. Even zo laten staan en dan omroeren. Herhaal dit en de rijst is lekker zacht maar niet aan lekaar geplakt 😉
posted by sjaahida on 07-04-2007
ik heb nog een tip gewoon in de magnetron… dan heb je ook geen aangebrande pannen meer en hoef je geen rijst weg te gooien. je wast de rijst en dan zet je het in een schaal ( magnetron bestendig) in de magnetron op de hoogste stand . je moet even meten met je vinger erin twee derde rijst en eenderde water. 15 min . als het klaar is nog 15 min de deksel erop om te laten stomen an je hebt ook de perfecte rijstkorrel 😉
posted by Fati7a on 03-06-2007
Sjaahida, dat is nog eens een tip!
Ik ga het zeker eens proberen. Dank je wel!
posted by sjaahida on 04-06-2007
geen dank meid ik hoop dat het ook bij jou werkt. ik heb het ook van een vriendin en bij ons werkt het dus heel goed