Loader

Couscous met kipjes (h’mamat)

2006-02-17
  • Prep Time: 45m
Average Member Rating

forkforkforkforkfork (4.6 / 5)

4.6 5 11
Rate this recipe

fork fork fork fork fork

11 People rated this recipe

Related Recipes:
  • Gezonde Mueslirepen

    Gezonde Mueslirepen een verantwoord tussendoortje

  • Linzen-tonijnsalade

    Linzen-tonijnsalade

  • Fusilli met tonijn

    Fusilli met tonijn

  • Bloemkoolovenschotel met kip en ananas

    Bloemkoolovenschotel met kip en ananas

  • Spaghetti met rode pesto

    Spaghetti met rode pestosaus

Nutritional Info

This information is per serving.

  • Vegetarisch

    Nee
  • Lactose

    Nee
  • Dieet

    Nee
  • Gluten

    Nee
  • Kcal

    Onbekend
  • Vet

    Onbekend
  • Eiwitten

    Onbekend
  • Carbohydraten

    Onbekend

Ingredients

  • Voor de jus:
    2 kleine kipjes (in Marokko worden die kleintjes h'mamat genoemd, maar 't zijn geen duiven)
    1 grote ui; in ringen
    2 a 3 saffraandraadjes
    2 tl nootmuskaat
    2 tl kardemom
    peper zout
    koriander peterselie
    Voor de couscous:
    500 gr. couscous
    argan olie (deze heeft een geurig karakter)
    kaneel
    mazhar
    blanke rozijnen; gewassen
    100 gr tot 200 gr dadels
    hele amandelen; geschild in olie gebakken

Method

Step 1

De amandelen bakken in olie. Je kan beter gepelde witte amandelen kopen omdat het je veel werk bespaart. In een pan met olie: de kipjes, ui saffraandraadjes, nootmuskaat, kardemom goed over elkaar wrijven, peper en zout erbij en op de gebruikelijke manier koken, bosje kor/peterselie erbij. Zorg dat je jus overhoudt voor de couscous later.

De couscous een paar keer stomen in de couscouspan. Bij de derde keer (of wanneer je voelt dat ie bijna goed is), voeg je de rozijnen toe en stop je de couscous voor de laatste keer terug in de stoompan.

De gestoomde couscous met de hand losmaken, 1 tl kaneel en 1 tl mazhar mengen en toevoegen. Even omscheppen, argan olie (hoeveelheid naar smaak) erover heen sprenkelen en weer omscheppen. De dadels half opensnijden, de pitjes eruit halen en de gebakken amandelen erin stoppen.

Wat amandelen achter de hand houden voor aparte decoratie. Een deel van de couscous in een mooie schaal scheppen en wat jus er op sprenkelen. Weer een laagje couscous en dan de kipjes erop schikken.

De rest van de jus erover heen (maar niet te veel anders wordt 't te nattig) Rondom de schaal maak je om en om verticale lijntjes/rijtjes van kaneel en gevulde dadels, dus eerst een lijntje kaneel en dan een rijtje dadels en zo verder.

De rest van de losse amandelen in de lege vakjes tussen de rijtjes kaneel en gevulde dadels over je schaal versieren.

Heel erg lekker!

Deel dit recept met anderen

Comments (2)

  1. posted by nour on 17-02-2006

    wat bedoel je met saffraanhaartjes

  2. posted by Elamira on 17-02-2006

    Ik bedoel de draadjes en geen poeder. Ik heb het geloof ik te letterlijk vertaald….za3fraan sha3ra heet het in het Arabisch.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.