Loader

Chebbakia

2005-10-03
  • Servings: 6
  • Prep Time: 2:00 h
Average Member Rating

forkforkforkforkfork (4.4 / 5)

4.4 5 172
Rate this recipe

fork fork fork fork fork

172 People rated this recipe

Related Recipes:
  • Gezonde Mueslirepen

    Gezonde Mueslirepen een verantwoord tussendoortje

  • Linzen-tonijnsalade

    Linzen-tonijnsalade

  • Halal worstenbroodjes met bereidingsfoto's

    Halal worstenbroodjes met bereidingsfoto’s

  • Bloemkoolovenschotel met kip en ananas

    Bloemkoolovenschotel met kip en ananas

  • Mini-cheesecakes met frambozenswirl

    Mini-cheesecakes met frambozenswirl

Nutritional Info

This information is per serving.

  • Vegetarisch

    Ja
  • Lactose

    Nee
  • Dieet

    Nee
  • Gluten

    Nee
  • Kcal

    Onbekend
  • Vet

    Onbekend
  • Eiwitten

    Onbekend
  • Carbohydraten

    Onbekend

Ingredients

  • 1 kilo meel
    250 gram geroosterde sesamzaa
    250 gran amandelen
    2 eieren
    Halve theeglas olijfolie
    1 theeglas zonnebloemolie
    125 gram gesmolten echte boter
    1 eetlepel kaneel
    1 eetlepel nootmuskaat
    half zakje arabische gom (mesk al ghorra)
    1 zakje saffraan
    3 eetlepels azijn
    halve theeglas mazhar
    50 gram anijs
    50 gram venkelzaad
    1 kom lauw /warm water
    1 zakje bakpoeder.
    een beetje zout Voor het bakken:
    2 kilo honing
    2 liter olie (sesam zaad voor garnering)

Method

Step 1

Ontvel de amandelen door deze een paar minuten te laten weken in gekookt water. Laat ze drogen en bak ze goudbruin in zonnebloem olie. Leg ze op servetjes om het vet uit de amandelen te krijgen.

Maal de sesamzaad Arabische gom, anijszaad en venkelzaad tot poeder.

Zodra de amandelen vetvrij zijn, maal je die ook fijn.

Doe deze ingrediënten die je fijn hebt gemalen samen met de kaneel en nootmuskaat in een grote teil/kom. Voeg al roerende, de olijfolie, zonnebloemolie, boter theelepel zout mazhar en azijn toe. Voor de kleur gaat er ook een zakje saffraan bij. Als laatste voeg je het zakje bakpoeder toe. Roer dit goed door.

Nu ga je het mengsel met lauwwarm water tot een samenhangend deeg kneden. Het deeg mag niet te sopeel en niet te stevig zijn. (ga op je geien gevoel af) Vorm van het deeg rolletjes van +/- 10 cm. leg deze steeds weg onder een plastic zak.

Als je alle rolletjes af hebt, dan maak je met de deegroller het rolletje in de breedte platter zodat het door de pastamachine kan.

Haal 1 platgemaakt rolletje deeg door de pastamachine (je kan het deeg net zo dun/dik maken als je zelf wil) Maak met een chebakkiasnijder (wieltje met kartelrand) 5 streepjes in het deeg. Hou ongeveer 2cm afstand tussen de inkepingen. Het laatste streepje moet van boven tot beneden goed doorgetrokken worden. De andere streepjes niet!, Die inkepingen moeten korter zijn dan het laatste. Rijg je vinger onder het 1e streepje boven het 2e streepje, onder het 3e streepje, boven het 4e streepje door.

Nu heb je je vinger door het lapje deeg. Pak met de andere hand de 2 hoekjes en druk die goed aan elkaar vast. Draai met je rechterhand de streepjes over die hoekjes en leg het bloemetje op tafel. Zo werk je een voor een alle rolletjes af.

Dek de chebbakia goed af met een doek, of een plastic zak om uitdroging te voorkomen.

Verhit in een grote diepe pan 2 liter zonnebloemolie. Warm in een ander pan 2 liter honing op een laag pitje. Als de honing warm is (niet heet!) zet dan het vuur uit.

Bak de chebbakia goudbruin.

Haal deze met een schuimspaan uit de olie en direct in de pan met honing. Dompel deze met een andere schuimspaan zachtjes onder in de honing.

Laat de honing goed in de chebbakia intrekken.

Als laatste strooi je er geroosterde sesamzaad over heen.

Het is in het begin moeilijk om die bloemetjes te vormen, maar oefening baart kunst!!

Deel dit recept met anderen

Comments (29)

  1. posted by MADAME CUISINE on 04-10-2005

    Even over de nootmuskaat, dit is naar eigen smaak, je kan minder er in doen.
    Of gewoon weg laten.

    Sommigen gebruiken ook gist in het recept, dat kan ook.

    Maar dan moet je wel hulp hebben en dus met meerdere personen chabakkia maken, zodat het deeg niet gaat rijzen.

    succes,

    mmu2 alias madame cuisine

  2. posted by oemnizar on 04-10-2005

    ik heb al chebakia gemaakt, en die is nu al bijna op hahaha, en inscha Allah ga ik deze maken inscha Allah, baraka allahoe fik.

  3. posted by saadia29 on 04-10-2005

    Ziet er echt heerlijk uit :goedzo:

  4. posted by MADAME CUISINE on 04-10-2005

    He, saadia29, plaats je kippesoep, ik maak het ook, maar hij is niet echt top, al zeg ik het zelf..

  5. posted by miss_rif22 on 04-10-2005

    ik heb ook chebakia gemaakt!
    en het is gelukkig goed gelukt na zolange tijd niet gemaakt!!

    meestal mislukt het de eerste keer!!
    maar hamdoeliha is het gelukt

  6. posted by OumIshaaq on 05-10-2005

    Mmu, jammer dat ik je tip nu pas lees ivm je chabakia en gist. Ik heb het ook onlangs gemaakt en heb er gist bijgedaan en idd, mijn chabakia was dik, het leken net wormen :moe: Volgende keer geen gist dus als ik op m’n eentje ben!

  7. posted by MADAME CUISINE on 05-10-2005

    Insha-allah lukt het de volgende keer wel.
    Als je in de buurt woont, amg je van mij wel wat krijgen..
    Ik heb 5 kilo gemaakt….

    WELKOM Oum-Ishaaq

  8. posted by souhaila on 05-10-2005

    Salaam mmu,

    Ik heb een aantal vraagjes naar aanleiding van je heerlijke recept van chebekkia(bedankt dat je deze met ons hebt willen delen, tbarkallah3aliek)

    1)je hebt het in je recept over theeglazen: bedoel je van die dunne marokkaanse theeglazen die je in vele kleuren hebt of van die dikke goudkleurige marokkaanse theeglazen??

    2)In je bereidingswijze heb je niet vermeld wanneer je de eieren moet toevoegen, moet dit gelijk met de olie en boter etc of anders?

    3) Ik neem aan dat de meel als laatste moet toevoegen als alle andere ingredienten bij elkaar zijn gevoegd??

    4)echte boter, is dat hetzelfde als roomboter?? kan ik deze ook gebruiken??

    Inchallah kun je me vragen beantwoorden, alvast bedankt!!Moge ALLAH(swt) je belonen!!

    Groeten,Souhaila

  9. posted by MADAME CUISINE on 06-10-2005

    Salaam Souhaila,

    Ik doe mijn best.

    1. marokaanse theeglas goudkleurig.
    2. eieren voeg je toenadat je de olie etc, hebt gemixt.
    3. Precies meel komt als laatste
    4. je kan elke boter gebruiken die je wil, je kan ze boter ook buiten de koelkast zacht laten worden en dan zo vermengen, of je smelt de boter.

    Succes!!

  10. posted by moslima on 07-10-2005

    Het ziet er heerlijk uit,
    barkallahovik.

  11. posted by 2916Smahane on 07-10-2005

    een vraagje, als ik de gist niet gebruik bij de sebakia, heeft dat dan invloed op de struktuur en smaak van de sebakia, of blijft het hetzelfde?
    groetjes Smahane

  12. posted by miss_rif22 on 08-10-2005

    ik doe er altijd gist bij!!!

    en heb nooit van die dikke chebekia!!!
    maar ik rol ze ook heel dun uit dan!! mischien dat het daar aan ligt!! alllah hellem!!

  13. posted by chamch on 27-10-2005

    leker jo mm gaa door en heerlek ik dagt dat het moeilek was maar het is heel makelek

  14. posted by MADAME CUISINE on 22-09-2006

    Salaam, allemaal ik heb even mijn recept naar voren gehaald voor wie het wil maken in de ramadan, inch-allah!
    Ramadan moubarik (morgen of overmorgen)

  15. posted by libeluli on 22-09-2006

    salam dames

    sorrie dat ik het hier vraag maar t gaat over smid ofzo, griesmeel. waar ik woon bestaat die speciale griesmeel niet, nu had ik gelezen dat je die kan vervangen door paneermeel(hier op de site bij een ander recpet) zouden jullie me aub kunnen helpen, alvast erg sucran en ramedan moubarak
    libeluli

  16. posted by lady_danger on 15-12-2006

    nou of het hetzelfde als paneermeel is weet ik niet maar volgens mij niet

  17. posted by oumsara on 10-09-2007

    wa3allakoem sallem,volgens mij wordt hier tarwebloem bedoeld en niet griesmeel ( smida)

  18. posted by Salihaatjuh on 22-09-2007

    Ramadan Mubarek allemaal! Inshaallah zal Allah swt onze vasten accepteren.

    Ik had ook een vraagje:
    Waar kan ik die arabische gom halen? (mask elhorra)

  19. posted by sihamkleuter on 24-09-2007

    Bij de marokkaanse slager kan je het halen

  20. posted by oemyahya on 22-03-2008

    hoe komt het dan mijn chabakia altijd zo droog wordt, en niet keller zacht met honing volgezogen.Maar honing aan buitenkant en droog???? HELP

  21. posted by superkok on 25-03-2008

    ik heb dit al zo vaak gemaakt het si echt lekker

  22. posted by habaatje on 21-08-2008

    ik vind beste wel moeilijk om te maken
    …of niet????

  23. posted by Patries on 03-10-2008

    Is echt de moeite waard!! heerlijk

  24. posted by sadiye on 20-11-2008

    ik begrijp het niet hoe maak je die vorm?Lijkt me egt moelijk dit maken 🙁

  25. posted by narsam on 11-08-2009

    ik heb het zelfde probleem als oemyahya, mijn chabakia wordt droog. De honing smelt naar beneden in de bak. Ik wil het morgen proberen. Alvast bedankt!

  26. posted by moslima7 on 14-08-2009

    ziet er goed en smakelijk uit machallah !!!

  27. posted by miss*diamond on 03-09-2009

    slm meiden, ramadan moubarek! moge onze vasten aanvaardt worden inchallah. ik ga inchallah vandaag chebakia maken.had al enkele kilo’s gemaakt mar is ondertussen al op!!!!! hahaah

  28. posted by ghizlan95 on 13-09-2009

    dankjewel meid voor het plaatsen.
    Het is de eerste keer dat ik chebbakia maak. Normaal koop ik het gewoon van de bakker. En ik moet je eerlijk zeggen de mijne zijn lekkerder. Dank je wel meid

    gr. ghizlan95

  29. posted by salha on 25-08-2010

    ik heb ook altijd een probleem met het maken van de shebbakia.
    bij mij is die altijd droog van binnen maar ook al smelt de honing en al het druppelt allemaal naar beneden en mijn shabbakia is dan ook wel verpest.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.