Chebakia
2005-09-23- Cuisine: Marokkaanse
- Course: Bijgerecht, Dessert
- Skill Level: Normaal
- Toevoegen aan favorieten
- Servings: 1
- Prep Time: 2:30 h
Average Member Rating
(4.2 / 5)
156 People rated this recipe
Related Recipes:
Nutritional Info
This information is per serving.
-
Vegetarisch
Ja
Chebakia is een heerlijke honingkoek die iedere dag gegeten wordt tijdens de ramadan.
Ingredients
- 1 kilo meel
2 eieren
4 eetlepels azijn
1 theelepel kaneel
150 gram sesamzaad
1 eetlepel anijszaad
beetje vanillesuiker en bakpoeder
2 zakjes gist
200 gram boter
15 cl (olijf)olie
1 snufje arabische gom
1 snufje saffraan
10 cl oranjebloesemwater
1 kilogram honing
olie om te bakken.
Method
Step 1
Rooster de sesamzaad eventjes in een koekenpan. Neem een grote kom en voeg daarin de ei, azijn, kaneel, gestampte anijszaad, 100 gram sesamzaad toe en meng dit goed met elkaar. Meng in een andere kom de boter, olijfolie en de oranjebloesemwater goed door elkaar, waardoor de boter gesmolten raakt en voeg dit bij de rest toe en meng dit geheel goed door elkaar. Voeg daarna de gist, fijngestampte arabische gom en vervolgens het meel toe en kneedt dit goed door elkaar met je handen tot je een gelijkmatige stevige deeg krijgt. Verdeel het deeg in grote balletjes, dek het af met een plastic zak en laat voor 15 minuten even rusten.
Bereidingswijze: Op een met meel bestoven aanrecht of werkplek rol je het deeg uit (per balletje). Snijd met een deegwielroller een rechthoek en verdeel deze weer in zes kleine rechthoeken. Snijd in elk rechthoekje 4 verticale lijnen zonder dat het deeg uit elkaar valt. Je pakt een vierkantje op en verstrengelt voorzichtig de stroken door elkaar heen in een vorm van een bloem, door de middelste stroken boven de anderen uit te laten steken. Zo maak je alle chebbakia. Verwarm de olie in een pan en bak de chebbakia’s goudgeel. Haal ze eruit met een schuimspaan. Dompel daarna meteen de chebbakia’s in warme honing en laat ze uitlekken. Bestrooi de chebbakia’s met het resterende sesamzaad.
Serveertips: Je kunt door de ingrediënten ook gemalen amandelen mengen en kneden.. Verder moet je de honing niet te heet verwarmen, hierdoor kan je taaie chebbakia’s krijgen en dat is niet lekker..
Een heerlijk gerecht, vooral in de Ramadan
posted by Nisar on 26-03-2006
Choukran…
Liefs, Nisar
posted by kenta on 22-09-2006
Heel erg bedankt voor je recept, het ziet er erg lekker uit…..
posted by najou on 18-01-2007
weten jullie waar ik die arabische gom kan kopen het komt bijna in alle recepten van koekjes voor
alvast bedankt
posted by fadmma on 04-09-2007
hoe goed moet je dit kneden?
posted by Salihaatjuh on 22-09-2007
Ik wil ook graag weten waar die arabische gom te koop is.
posted by habaatje on 21-08-2008
Bij de marokkaanse slager kan je het halen
posted by habaatje on 21-08-2008
ik heb een vraagje?
gesmolte boter of gewoon boter…
choukran….
posted by monique on 13-09-2008
Hallo, ik ben Monique en ben Nederlandse.
Ik kreeg van mijn Marokkaanse buurvrouw dit heerlijke banket.
Ik zou het in de toekomst graag zelf eens maken maar weet niet waar je sommige spullen moet kopen. Bijv. dat bloesemwater, waar kan ik dat halen?
En wordt er in het recept roomboter bedoeld? Ik heb ook gelezen dat je de gist weg kunt laten, klopt dat als je dit recept alleen wilt maken?
Het is in ieder geval verslavend lekker!
posted by PrincessChida on 03-08-2009
Bloesem water kan je halen bij de Turkse winkel en gist kun je weg laten als je zelfrijzend bakmeel heb, en boter is inderdaad gewoon roomboter Monique 🙂
posted by Rhialto on 23-08-2009
Yalla. Een gouden vondst. Op Youtube vond ik dit filmpje dat laat zien hoe je ze maakt. Echt behulpzaam. Ik hoop dat de link goed doorkomt.
http://www.youtube.com/watch?v=rh1e_akucx8
posted by assia7 on 07-07-2010
Salam, het ziet er lekker uit !! x
posted by koken20 on 14-11-2010
hmm dit is echt lekker,,ben er hellemaal gek op,bedankt voor het recept;)